Direktlänk till inlägg 6 januari 2014

Är det en slump att kriminella och "lathundar" vill och kommer till Sverige?

Av sven - 6 januari 2014 12:11

"EU-migranter kan få samma förmåner som papperslösa"

 

Sverige. Även EU-migranter kan komma att få ta del av samma samhällsstöd som papperslösa. Skolgång och försörjningsstöd kan snart erbjudas även till fattiga barn från Östeuropa.

Våra medborgerliga rättigheter beror på om vi är svenska medborgare, kommer från ett nordiskt land, ett EU-land eller ett icke-EU-land – och på om vi lever i Sverige med uppehållsrätt, med uppehållstillstånd eller som asylsökande.

 

De som står utan flest rättigheter är de som är papperslösa eller EU-migranter utan uppehållsrätt. De riskerar ständigt att förpassas ur landet.

I somras började en ny lag gälla som ger även papperslösa rätt till sjukvård i Sverige. Samtidigt fick barn till papperslösa rätt att gå i skolan.

Men det gäller än så länge inte för EU-migranter. De allra fattigaste EU-migranterna, i de flesta fall romer från Östeuropa, nekas vård när de blir sjuka i Sverige – och omfattas inte heller av den rätt till försörjningsstöd som införts för papperslösa i Malmö.

En EU-medborgare som söker sjukvård på en vårdcentral eller akutmottagning måste kunna visa upp sitt blå EU-kort för att få rätt till subventionerad sjukvård.


– Det är ett bevis på att man tillhör den inhemska socialförsäkringen. Gör man inte det får man själv betala den fulla kostnaden för vården, säger Camilla Ziegler, chefsjurist i Region Skåne.

Men fattiga romer från Rumänien, Slovakien eller Tjeckien har oftast inga EU-kort eftersom de inte arbetat och betalat skatt för att komma in i det nationella sjukförsäkringssystemet. I Sverige hänvisas sjuka EU-migranter ofta till frivilligorganisationer som erbjuder vård utanför den offentliga sjukvården.


På flera svenska orter överväger man att erbjuda fattiga EU-migranter en del av de förmåner som nu erbjuds papperslösa.

– Det förs en sådan diskussion. De regler om försörjningsstöd vi nu infört i Malmö gäller enbart familjer som fått avslag på sina asylansökningar. Det är politikernas sak att ta ställning till hur reglerna bör vara för EU-migranter, säger Anniki Tinmark, socialchef i Rosengård.

Malmös socialkommunalråd Carina Nilsson (S) betonar att romer "inte varit en målgrupp som stått i fokus för de aktualiserade riktlinjerna för försörjningsstödet som beslutades i november".


- Om EU-migranter vistas i Sverige illegalt räknar vi dem som papperslösa. Vi får göra individuella bedömningar om barn från andra EU-länder söker stöd. I den inventering av EU-migranter som gjordes i september hittade vi inga barn i den gruppen, men eftersom alla barn ska ha rätt att gå i skola måste även dessa barn kunna äta och bo någonstans om de går i skolan, säger hon.

I Stockholm förs diskussionen på ett annat plan. Där har socialtjänsten gått ut med klara riktlinjer om att EU-medborgare som saknar uppehållsrätt i Sverige inte har rätt till bistånd "annat än i akut nödsituation".


"Som sökande bör du i första hand undersöka möjligheterna till stöd genom ambassad eller konsulat. Om socialtjänsten bedömer att du är i en nödsituation kan bistånd ges i form av enstaka bidrag till mat, logi eller hemresa", heter det i Stockholms stads råd till EU-migranter.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av sven - 7 mars 2014 17:02

    http://svenssontankar.blogspot.se/

Av sven - 15 januari 2014 20:39

  Goodbye Sweden - Adjöss med Sverige! (Pat Condell)   Är Sverige helt slut som Svensk nation? Förmodligen är det så eftersom de flesta svenskar inte ens vet att den (svenska nationen) avskaffades genom ett beslut i riksdagen den 2...

Av sven - 15 januari 2014 20:37

Förstår folk inte bättre nu för tiden? Kan dom inte tänka längre än näsan räcker? Om man nu vill (och det är klart att man ska) kämpa för kvinnors rättigheter och inte låta dessa sjuka män behandla kvinnor och barn som slavar eller objekt. Inte fan k...

Av sven - 15 januari 2014 20:34

Fyra fall 12 augusti 2013. En 13-årig flicka faller från en balkong på tredje våningen på Docentgatan i Hermodsdal. Det sker i samma område där en 16-årig flicka tidigare dött efter att ha fallit från en balkong. Den 13-åriga flickan klarar sig ...

Av sven - 15 januari 2014 20:31

  Nyheter 2013-08-17 ”Reinfeldt kastar sten i glashus” Den politiska tempen skruvas nu upp rejält inför supervalåret 2014.  Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) gick till stenhård attack mot oppositionen i sitt sommartal.  Och fick ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se